Filiala din Romania

Caută soluţia ta!

Vorbește cu noi

Sunaţi-ne

Vorbește cu noi
Igiena şi siguranţa în industria alimentară - Depureco

Igiena şi siguranţa în industria alimentară

michele

Sarcina principală pentru toți cei care produc pâine, biscuiți și dulciuri este întotdeauna să mențină un nivel ridicat de igienă în mediul de lucru și să aibă întotdeauna un cuptor curat.
Din acest motiv, un aspirator industrial sau un sistem centralizat de aspirare devine un pas esențial. Utilizarea acestor echipamente permite prevenirea oricăror tipuri de contaminari.

Natura inflamabila a unor materiale ar putea reprezenta un risc serios pentru mediul de lucru al muncitorilor.

Siguranța este principala caracteristică a producției de Depureco..
Toate aspiratoarele Depureco îndeplinesc chiar și cele mai restrictive standarde de siguranță pentru protecția lucrătorului și a mediului.

Unele materiale precum cerealele, praful, făina și amidonul sunt câteva exemple de praf combustibil. Aceste elemente, utilizate în brutării, sunt eliberate în aer în timpul operației de amestecare a ingredientelor și reprezintă un pericol continuu.

Aspiratorul Depureco este proiectat pentru a evita orice sursă de aprindere, asigurând siguranța funcționării.

De asemenea, Depureco oferă o gamă largă de echipamnte pentru industria agroalimentară. Dacă doriți să știți mai multe, vizitați pagina noastră Industria alimentară, farmaceutică & OEM.

Ce este ATEX? Depureco Aspiratoare Industriale Srl

Ce este ATEX?

michele

Numele vine de la cuvintele ATmosfere si EXplozibile si acronimul ATEX se refera la doua directive ale Uniunii Europene:

  • Directiva 34/2014/EU reglementează echipamentul cu care se intenţionează a se lucra ȋn zone cu risc de explozie. Aceasta directivă se adresează ȋn special producatorilor de echipamente ce intenţionează să le folosească ȋn zone cu risc de explozie, specificȃndu-se obligaţiile acestora pentru certificare.
  • Directiva 92/99/EC referitoare la siguranţa și sănătatea lucrătorilor ce operează ȋn atmosfere cu potenţial exploziv. Prin urmare se aplică ȋn orice mediu cu risc de explozie, ȋn care sunt comandate instalaţii și echipamente certificate.
O atmosferă explozivă poate conţine două tipuri diferite de combustibili:
Praf
Praf
Gaz
Gaz

În plus față de combustibil, pentru ca o explozie să aibă loc, trebuie să existe alte două elemente: agentul combustibil (adesea oxigenul) și sursa de aprindere. Acesta este ceea ce se numește triunghiul exploziei.

Triunghiul exploziei - Depureco
  • Combustibil: praf sau gaz
  • Agentul de combustie: ȋn mod normal este oxigenul
  • Sursa de aprindere: orice eveniment ce generează o sursă de energie capabilă să iniţieze explozia

Dacă unul din cele trei elemente menţionate ȋn triunghiul exploziei lipsește, explozia nu se va produce.
Aspiratoarele industrial Depureco, certificate ATEX sunt proiectate și construite pentru a evita ca orice sursă de aprindere sa fie generată de aspirator. Acest lucru este valabil pentru zona clasificată ca avȃnd risc de explozie și ȋn care functionează aspiratorul Depureco, și deasemenea și pentru interiorul aspiratorului. De fapt , toate aspiratoarele Depureco certificate ATEX sunt construite luȃndu-se ȋn calcul faptul că ȋn interiorul aspiratorului se crează o zonă ATEX Z20.

Toate aspiratoarele ATEX de la Depureco sunt potrivite pentru colectarea prafului, inclusiv cel exploziv, compatibile cu zona de risc ȋn care vor funcţiona.

Atenţie!! Multe aspiratoare de pe piață, în general cele mai economice, sunt certificate să funcționeze în zone cu risc de explozie, dar nu sunt potrivite pentru a extrage materiale explozive. Vă recomandăm întotdeauna să cereți și să verificați cu producătorul aspiratorului dacă acesta este potrivit pentru extragerea materialelor potențial explozive și să citiţi cu atenție manualul de utilizare, pentru a vă asigura că nu este interzisă extragerea produselor explozive

Printre exemplele de materiale potențial explozive, care pot genera zone de risc, găsim: praf de cereale, produse amidonice, amidon, zaharuri, furaje, metale, cărbune, plastic, textile, produse chimice, produse farmaceutice semifabricate, gaze minerale și multe altele. Există valori ale concentrației de combustibil (gaz sau praf) în atmosferă, care sunt decisive pentru declansarea exploziei. În special, dimensiunea particulelor este un factor, deoarece poate avea o dispersie mai mare în aer. Pericolul aparitiei unei atmosfere explozive este mărit de temperatură, viteza aerului și, prin urmare, de particule, umiditate și presiune atmosferică. În funcție de probabilitatea pericolului de explozie, va fi necesar să se utilizeze echipamente cu niveluri diferite de certificare și siguranță. Cu cât este mai mare posibilitatea apariției unei atmosfere explozive, cu atât este mai mare nivelul măsurilor de siguranță luate

Aici este prezentat un tabel care rezumă diferitele domenii identificate de legiuitor:

ZONA 0 20 1 21 2 22
Substanţa care generează atmosfera explozivă GAZ PRAF GAZ PRAF GAZ PRAF
Prezenţa atmosferei explozive CONTINUU CONTINUU PROBABIL PROBABIL POSIBIL POSIBIL
Categoria de echipament 1G 1D 2G 2D 3G 3D